AIF vzw

De 11 juli viering is traditioneel gezien een feestdag voor de Vlaamse gemeenschap in België. Maar in een steeds diverser wordend Vlaanderen is het belangrijk om deze viering inclusiever te maken. De nieuwe identiteit van de Vlaming is namelijk divers en daar willen we bij stilstaan.

Daarom organiseren we een activiteit in elke provincie tijdens de Vlaamse Feestdag, waarbij we de 11 juli viering democratiseren en vieren als één gemeenschap. Samen willen we de veranderende Vlaamse identiteit omarmen en iedereen betrekken bij deze feestdag.

Laten we samen trots zijn op onze superdiverse samenleving en de rijke mix van culturen die ons verbindt! Kom naar de activiteit in jouw provincie en draag bij aan een feestdag die alle Vlamingen vertegenwoordigt.

AIF vzw

Datum : 11 juli 2023
Uur: 10u00 tot 11u30
Plaats : Zaal Patria Leuven (Koning Leopold I-straat 18, 3000 Leuven)
Prijs:  Gratis
Inschrijving : https://forms.gle/QfYqzi2eJ2u8fU8YA

De lezing wordt verzorgd door Hans Vandecandelaere, auteur van boeken over Molenbeek en migratie in Brussel. Hij zal zijn onderzoek naar diversiteit in Brussel presenteren en de Brusselse verhalen vergelijken met die van Vlaanderen (*).  

Tijdens het panelgesprek gaan we van gedachten wisselen over de volgende vragen: 

  • Hoe kunnen we nieuwe Vlamingen betrekken bij de organisatie en viering van de feestdag van de Vlaamse gemeenschap.
  • Hoe kunnen we de focus verleggen van enkel het Vlaams-nationalistische aspect van de viering naar een viering waarin iedereen zich herkent en erkent voelt?
  • Op welke manieren kan de 11 juli viering bijdragen aan een inclusievere en tolerantere samenleving?

Programma

Aankomst 9u30 : onthaal
10u00: Lezing verzorgd door Hans Vandecandelaere “Hyperdivers Brussel, een spiegel voor Vlaanderen?”
11u30 : Panelgesprek “11 juli viering democratisch?”
12u15 : einde 

 Is Leuven te ver voor u? Geen zorgen, we bezorgen u een link om de lezing online te volgen.

(*) Na boeken over Molenbeek en migratie in Brussel trok auteur Hans Vandecandelaere opnieuw op onderzoek door de hoofdstad. In alle sectoren peilde hij hoe diversiteit binnenwaait. Wat lukt er en wat niet? De troeven en de pijnpunten? Ditmaal schreef hij geen boek vol, wel een website: www.hyperdiversbrussel.be. In 46 afleveringen verkent hij de complexe realiteiten achter huisvesting, armoede, gezondheidszorg, cultuurleven, onderwijs, opvoeding, religie, economie, ouder worden en jong zijn in Brussel. 

Hans Vandecandelaere vertelt het verhaal in een lezing op basis van een lange sliert sprekende foto’s. Hij laat ook ruimte om de Brusselse verhalen af te toetsen aan die van Vlaanderen. Waar zitten de gelijkenissen en de verschillen? En hij vergeet ook de hamvraag niet: hoe kunnen we nu samenleven? 

AIF vzw

Datum : 11 juli 2023
Uur: 19u30 – 21u30
Plaats : Nomadland Genk, Meewestraat 27, 3600 Genk
Prijs:  Gratis
Inschrijving : zeynep@vzwaif.be | 0488 41 07 27

Bij deze gezellige picknick willen we jullie meenemen in het verhaal achter de 11 juli feestdag. We zullen de oorsprong en betekenis ervan delen, waarbij we stilstaan bij de Vlaamse strijd voor culturele en politieke autonomie. Daarnaast zullen we samen de principes van democratie en gelijkheid vieren, terwijl we genieten van elkaars gezelschap en onze diverse achtergronden.

Natuurlijk mag je ook je culinaire talenten tonen! Neem gerust een smakelijk hapje mee dat je graag wilt delen. Laten we samen een verrukkelijk buffet creëren en ons tegoed doen aan heerlijke gerechten in het gezellige Nomadland.

Voel je vrij om vrienden, familie en collega’s uit te nodigen om deze feestelijke picknick bij te wonen. Iedereen die geïnteresseerd is in het vieren van de 11 juli feestdag en het bevorderen van inclusiviteit is meer dan welkom.

AIF vzw

Datum : 10 juli 2023
Uur: 19u00 – 21u00
Plaats : GC De Rinck, Dapperheidsplein 7, 1070 Brussel
Prijs:  Gratis
Inschrijving : karl@vzwaif.be | 0484 29 95 79

Ter ere van de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap organiseren we deze unieke activiteit in Brussel, speciaal voor onze leden en volgers. Kom en doe mee met “Stoofvlees met couscous” – een unieke culinaire ontmoeting! Leer samen met ons over Vlaamse culinaire tradities, deel recepten en durf ze te mengen met bijdragen uit andere gemeenschappen. Mis het niet! Schrijf je snel in om deel te nemen aan deze onvergetelijke culinaire ervaring.

AIF vzw

Datum : 15 juli 2023
Uur: 14u00
Plaats : Taxandria museum, Begijnenstraat 28, 2300 Turnhout
Prijs:  Gratis
Inschrijving : bachir@vzwaif.be | 0486 75 59 47

In het kader van de feestdag van de Vlaamse gemeenschap organiseren we een boeiend bezoek aan het Taxandria Museum, waar we onder begeleiding van een deskundige gids meer te weten zullen komen over de rijke geschiedenis van Turnhout. Na het museumbezoek staat er een gezellige picknick op het programma, waar we samen kunnen genieten van heerlijk eten en elkaars gezelschap (bij slecht weer wordt de picknick verplaatst naar Villa Mescolanza).

We kijken ernaar uit om samen de geschiedenis van Turnhout te ontdekken en een onvergetelijke dag te beleven op deze feestelijke gelegenheid.

Programma

13u45 : Samenkomen aan het Taxandria museum
14u00: Start bezoek met gids
15u30 : Picknick en uitwisselingsmoment (bij slecht weer in Villa Mezcolanza)

Jaarkalender 2023